Visió customer centric, sostenibilitat i experiències phygital, tendències clau del marketing retail.
Les tendències exposades a l’EuroShop 2023 van estar enfocades al benestar, tant de les persones com del planeta. Per tal de fer front a aquest plantejament, es proposen noves tecnologies que col·loquen a l’usuari i a l’entorn al centre de l’estratègia.
Aquesta consciència més enllà de la pròpia marca, condueix a les empreses a un procés metamòrfic que consisteix en reinventar el model de negoci, per tal de poder sobreviure en una societat on el marketing tradicional ja no hi té cabuda.
Sostenibilitat, espais orgànics i estalvi energètic
En aquest nou paradigma hi són molt presents els aspectes relacionats amb l’ecologia, la innovació i la sostenibilitat, juntament amb la personalització de l’experiència de compra, que aporta humanitat en un sector industrial de recurrència diària.
El nou retail exigeix organitzacions orgàniques, que interactuïn amb el medi ambient, i obertes al canvi i a la innovació. És per això que, en l’àmbit de l’interiorisme, torna l’ús de les fustes i materials càlids, que aporten sensacions agradables a l’espai i apropen aquest al mateix usuari. Els espais comercials han deixat de ser espais impersonals, per convertir-se en entorns amigables i familiars.
Els materials reciclats o de procedència vegetal com conglomerats de marro de cafè, espígol o algues premsades, apareixen per ser aplicats en revestiments o com a solucions constructives, fent èmfasi en el respecte pel medi ambient i, en definitiva, a la supervivència de les marques. Alhora, les estructures metàl·liques lleugeres, com les malles, conviuen amb materials nobles que ens apropen a la calidesa que l’usuari busca al mateix temps que genera un impacte visual important.
La sostenibilitat i l’estalvi energètic són dues tendències claus vingudes de fa temps per quedar-se, i que, de manera conscient o inconscient, interfereixen en els valors ètics i de moral del propi consumidor, fent-lo partícip de crear un món millor.